Typ av tapet

Precis som med allt som har med inredning att göra är det inte alltid det lättaste att välja vilka tapeter man ska ha. Det är inte heller enkelt att rekommendera vilka tapeter du ska välja eftersom alla har olika smak. Val av tapeter påverkas även av hur din bostad ser ut, vilken inredning du har, vilken färg möblerna har, vilken känsla du vill förmedla och så vidare. Om du vill att ditt kök ska se ut som ett klassiskt gammalt medelhavskök väljer du en helt annan tapet än vad du skulle göra till ett toppmodernt trendkök. Vi ska i alla fall titta närmare på de tre olika sorters tapeter och visa var de passar bäst. Det här gör det i alla fall lite enklare för dig när du ska välja tapet.

Papperstapeter

Papperstapeter är de vanligaste tapeterna och används i de flesta rum utom i duschrum och badrum. De bör inte heller användas i tvättrum där det ofta också blir fuktigt. Trots att tapeterna är gjorda av papper brukar de vara relativt slitstarka och ytan är ofta behandlad vilket gör det lätt att ta bort fläckar och smuts. Om du väljer att använda papperstapeter får du en stor valfrihet eftersom det finns massor av papperstapeter som passar till sovrum, vardagsrum, hall och kök.

Vinyltapeter

Vinyltapeter har ett kraftigt ytskikt av plast, oftast PVC. Dessa tapeter funkar också i de flesta rum men passar extra bra i utrymmen som ofta utsätts för smuts och vattenstänk. I barnens rum är en vinyltapet ett utmärkt val, speciellt om dina barn gillar att klottra och kladda på väggarna. Vinyltapeter passar även bra i kök och tvättrum.

Textiltapeter

En textiltapet är en slags papperstapet där trådar av lin eller konstfiber har klistrats fast. Det finns även vävda tapeter och textiltapeter med mönster. Textiltapernas trådar är ofta behandlade för att de inte ska dra åt sig smuts och damm, men är ändå relativt känsliga mot fläckar och är svåra att rengöra. Om du har småbarn är det därför kanske inte så bra att använda textiltapeter i köket eller i barnens rum, men i vardagsrum funkar de utmärkt. Det är emellertid inte så vanligt att man använder textiltapeter längre, men du kanske tycker att det är fint.