Val av tapeter

Att välja tapeter verkar inte alla gånger vara det lättaste. Vad som blir bäst i ett rum beror ju trots allt på flera olika aspekter. Hur är ljusinsläppet? Bör tapeten matcha golven? Vad är det för typ av rum? Frågorna kan göras många, men givetvis handlar det i slutändan om tycke och smak.

Tapeter är en del av en massindustri. Ofattbart mycket tapetrullar produceras varje år. Vi som väljer tapeter måste ta ställning till kvaliteter, mönster och färger. För att valet av tapet ska bli så enkelt som möjligt är det bra att inledningsvis fundera på vilka krav du ställer på ytskiktet och vilken karaktär som rummet ska ha. På så sätt sållas många tapetvarianter bort ur ditt urval. Nedan ska vi hjälpa dig lite på traven när det kommer till val av tapeter.

Funktionalitet har ersatts av estetik

Historiskt sett så har vi beklätt våra väggar i hundratals år med hjälp av olika typer av väv och papper men även hudar. Tapetens primära funktion har varit att täppa till väggar som gett ifrån sig drag från luft. Nu för tiden har tapeter nästan uteslutande endast estetisk funktion. Vanligtvis består dagens tapeter av papper som brukar ha ett tunt lager av plast som skyddar mot fett och smuts.  När det är ett lager av plast behöver man inte tapetsera lika ofta för att hålla väggarna fräscha vilket innebär att tapeter kan hålla sig i gott skick åtminstone 10 år nu för tiden.

Man behöver inte nödvändigtvis tapetsera alla väggar i ett rum med samma tapet. En snygg fondtapet, en tapet med en illustrerad bild eller ett foto ger rummet extra dimension. Om rummets övriga väggar tapetseras med diskreta tapeter men kanske i liknande färger så framhävs den alternativa tapetväggen extra mycket.

Ta en extra titt på tillverkningsnumret

När du handlar tapeter är det viktigt att alla rullar har samma tillverkningsnummer. Annars finns en risk att nyanserna kan skilja mellan de olika tillverkningsserierna. För att inte riskera att en tillverkningsserie inte ska gå att få tag i så är det alltid viktigt att från början köpa tillräckligt många rullar så köp hellre en för mycket än en för lite.

Tapettyper

Papperstapeter är det vanligaste i sortimentet. Dessa kommer i sin tur i olika typer, som till exempel:

  • Släta tapeter som antingen är enfärgade eller har mönster.
  • Byggtapet som i första hand används som den första tapeten i ett nybyggt hus.
  • Grängtapet, som kan ha fina mönster eller enbart en skrovlig yta. Den måste emellertid alltid täckmålas då det inte finns något skyddande lager.
  • Strukturtapet, som liksom grängtapeter präglas av mönster. Strukturtapeter behöver dock inte målas över då den har skyddande lager som därtill kan glänsa vackert.
  • Vinyltapet som kan tvättas av med ljummet vatten, milt rengöringsmedel och borste går också bra beroende på vilken typ av vinyltapet det handlar om. Det finns många snygga kökstapeter att välja bland, men den som exempelvis är småbarnsförälder bör välja både en snygg och slittålig vinyltapet.